pondělí 11. října 2010

Bydlení na Tchaj-wanu


Pokud máte dotazy/zkušenosti s bydlením v Taiwanu, přispějte:)

Závěrečná zpráva ze studijního pobytu na Taiwanu
V rámci univerzity nám bylo nabídnuto bydlení na kolejích. Tuto možnost jsme ale nevyužili. Bydlení na kolejích je řízeno přísnými pravidly. Musíte být například každý den do 22.00 doma. Vstup do kolejní budovy se ve 22.30 uzamkne a otevře se až ráno. V noci nefunguje internet a další podobná omezení. Rozhodli jsme se, že si pronajmeme byt. Měli jsme štěstí. Jeden člen naší “Wenzao skupiny“ jel na Taiwan o něco dříve a spolu se svou taiwanskou kamarádkou nám byt našel. Děkujeme J Byt se nacházel kousek od univerzity. Bydlely jsme tam 3 holky. Každá jsme měla svůj pokoj plus jsme sdílely prostorný obývák a kuchyň. Za celý byt jsme platily 12 tisíc NTD plus poplatky za vodu a elektřinu. Na osobu to pak vycházelo v přepočtu asi tak 2700 Kč na měsíc.

O hledání bydlení a navíc něco o řidičáku:))

Bydlení na Taiwanu
Pronájem bytu v Taipei je poměrně levný. Pokud byste chtěli bydlet sami, pohybuje se cena se všemi poplatky kolem 5000-7000 Kč/měsíc v centru. Potom platí, že čím dále od centra, tím je cena nižší (např.: 2000Kč/měsíc). V centru města se však sdílet bydlení s místními mladými lidmi nebo s jinými cizinci a to pak vyjde mnohem levněji. Je však nutno upozornit, že zejména v centrech měst jsou pokoje velmi malé a často v bytě není kuchyně. Absenci kuchyně nicméně vyvažuje výborná dostupnost levných restaurací (40-60 Kč za slušné jídlo + zadarmo čaj, polévka a rýže).

Hotely jsou v Taipei naopak docela drahé a nemívají to nejlepší ohodnocení. Proto doporučuji shánět si informace a nabídky k ubytování ještě před příletem na Taiwanem. Nejoblíbenější internetovým informačním portálem pro cizince na Taiwanu jsou stránky www.tealit.com.

Žádné komentáře:

Okomentovat