neděle 10. října 2010

Jak žít v Tchaj-wanu


Co myslíte - je vůbec možné se prostě sbalit a přestěhovat se do jiné země? Zde bych se chtěl postupně zabývat tím nakolik to možné je:) Představte si vyšší stupeň panevropanizmu: že by nebyl rozdíl, jestli žijete v ČR nebo ve Francii nebo v Taiwanu. Něco takového bylo možné naposledy někdy ve středověku:D

To, že jsme Češi, neurčují hranice naší země. Každý stát se v dějinách bohužel vždy snažil vlastnit své občany, kteří ho živí, proto se vždy snažil všemi způsoby znemožňovat, aby se kterákoli dojná ovečka dostala z dosahu jeho daňového systému (mimochodem srovnání zdravotního a sociálního pojištění u nás a na Taiwanu je hodně komické:D). To, jak moc nás stát vlastní si uvědomíte, až když chcete třeba na rok pryč:))

Představte si ale, že by jste mohli jet kamkoli a kdekoli by jste byli, všude by bylo stejně snadné žít, jako "doma". Žádné zpáteční letenky, mohli by jste prostě jít stále vpřed. Jako kdysi bylo běžné narodit se v Čechách, jít do učení do Vídně, pracovat v Paříži a pak se vrátit zase do své domoviny. Pojďme prorazit "panworldizmus" a získejme zpět svou svobodu:))

Moc by mne zajímaly zkušenosti lidí, kteří žijí v Taiwanu. Jak sehnat bydlení, jak sehnat práci... Neoficiální velvyslanectví nabývá na významu:))

Žádné komentáře:

Okomentovat